Sakit tulang punggung atau lower back pain boleh menjadi sangat mengganggu. Oleh itu, penting untuk mengetahui penyebab dan cara untuk meredakan sakit yang dirasakan. Kesakitan pada tulang punggung sering dikaitkan dengan sakit belakang. Spine lumbar, atau tulang belakang rendah, adalah struktur yang sangat baik yang direka bentuk oleh tulang, sendi, saraf, ligamen, dan otot yang bersambung dengan baik untuk memberikan sokongan, kekuatan, dan fleksibiliti. Walau bagaimanapun, struktur kompleks ini juga menyebabkan bahagian belakang anda yang mudah terdedah kepada kecederaan dan kesakitan.

Selain usia, ada beberapa lagi faktor yang boleh meningkatkan risiko sakit tulang punggung seperti berat badan berlebihan, hamil, merokok, stres atau kemurungan, dan penggunaan ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi keadaan tulang. Anda mungkin akan merasa sakit, kebas yang menjalar seluruh kaki, sakit sendi, atau terasa kaku ketika berjalan pada pagi hari.

Jenis-Jenis Lower Back Pain

Rasa sakit ini membuat anda tidak selesa dan boleh menjejaskan aktiviti seharian. Sakit tulang punggung datang secara tiba-tiba terutamanya selepas kecederaan akibat bersukan atau angkat berat. Jika sakit ini berlanjutan sehingga tiga bulan, ia dianggap kronik. Terdapat dua jenis sakit tulang punggung. Anda mungkin pernah menghidapi salah satu daripada tanda-tanda sakit seperti berikut:

Kesakitan Mekanikal

Kesakitan mekanikal adalah kesakitan dari otot, ligamen, sendi (facet, sacroiliac), atau tulang di dalam dan di sekeliling tulang belakang. Kesakitan jenis ini cenderung ke punggung bawah, punggung, dan mungkin bahagian atas kaki. Ia biasanya dipengaruhi oleh tulang belakang dan mungkin merasa berbeza berdasarkan gerakan ke belakang atau berpusing, berdiri, duduk, atau berehat.

Kesakitan Radikal

Kesakitan jenis ini boleh berlaku jika akar saraf tulang belakang menyerang atau meradang. Kesakitan radicular mungkin mengikuti corak akar saraf atau mengalir ke bahagian punggung atau kaki. Anda akan merasa tajam, elektrik, sakit inflamasi dan boleh dikaitkan dengan kebas atau kelemahan (sciatica). Ia biasanya dirasakan pada satu sisi badan sahaja.

Punca-Punca Sakit Tulang Punggung

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit tulang punggung. Penyebab utama kesakitan belakang adalah otot atau ligamen yang koyak atau ditarik. Perkara seperti ini boleh berlaku kepada sesiapa sekiranya anda melakukan aktviti berat seperti berikut:

Postur badan yang tidak betul semasa mengangkat barang dan aktiviti harian seperti menolak, menarik, mengangkat dan membawa beban, berdiri terlalu lama, batuk, ketegangan otot, regangan yang berlebihan, dan memandu atau duduk untuk jangka masa yang lama. Sakit disebabkan tilam yang tidak menyokong tulang belakang semasa tidur secara maksimum.

Tulang belakang tulang belakang disejukkan oleh cakera seperti gel yang terdedah kepada haus dan lusuh dari penuaan atau kecederaan. Cakera yang lemah mungkin pecah atau membeku, meletakkan tekanan pada akar saraf tulang belakang. Ini dikenali sebagai cakera herniated dan boleh menyebabkan rasa sakit yang sengit.

Keadaan Kronik Punca Sakit Tulang Punggung

Beberapa keadaan kronik boleh menyebabkan sakit belakang di bahagian bawah atau juga dipanggil sakit punggung. Antaranya adalah seperti:

 1. Stenosis tulang belakang: Ia adalah penyempitan ruang di sekitar saraf tunjang, yang dapat memberi tekanan pada saraf tulang belakang. Apabila berlaku penyempitan tulang, sum-sum tulang belakang yang berisi saraf akan tertekan. Biasanya pengidap akan sakit di bahagian kaki, betis dan bawah punggung ketika sedang berdiri atau berjalan
 2. Spondylitiss merujuk kepada sakit belakang yang kronik dan rasa kebas kerana keradangan yang teruk pada sendi tulang belakang. Ianya bermula di bahagian leher sehingga ke punggung dan anda sukar bergerak. Apabila punggung menjadi kebas, anda cenderung untuk membongkok.
 3. Fibromyalgiamenyebabkan sakit otot yang meluas, termasuk sakit belakang. Ianya merupakan sakit yang kekal dan akan merebak dari satu otot ke otot yang lain untuk menyerang.
 4. Gangguan struktur tulang belakang. Sebagai contoh, arthritis (tulang dan sendi), osteoporosis (kehilangan tulang), atau korda tulang belakang yang tidak normal seperti scoliosis.
 5. Punca lain seperti jangkitan atau tumor tulang belakang, jangkitan kencing , jangkitan buah pinggang, keradangan pelvik pada wanita, jangkitan yang mempengaruhi saraf.
 6. Pergerakanmendadak yang memberi tekanan terlalu tinggi pada bahagian belakang yang rendah seperti terjatuh atau kecederaan sukan yang melibatkan berpusing atau daya impak yang besar

Jika bagi anda terseliuh atau sprain ini tidak kedengaran serius dan biasanya melibatkan kesakitan sementara, kesakitan ini sememangnya boleh menjadi lebih teruk sekiranya tidak diubati dengan betul. Untuk memastikan penyakit tulang belakang ini, doktor boleh melakukan beberapa ujian seperti sinar X-ray, CT scan, MRI, imbasan tulang, ataupun e-lectromyography (EMG). Jika disyaki terkena jangkitan, doktor akan mengesyorkan anda membuat ujian darah.

Kebanyakan orang mengalami sakit belakang terlebih dahulu apabila mereka berusia 30-an. Kemungkinan kesakitan akan meningkat seiring dengan usia. Tanda-tanda lain anda menghidapi sakit tulang punggung adalah:

Sebab Sebab Sakit Tulang Punggung

 • Berat badan
 • Menjadi tidak aktif
 • Mengangkat barang-barang berat di tempat kerja
 • Senaman berlebihan
 • Tahu Sebab Sakit Tulang Punggung

Bersenam berlebihan di gym atau padang golf adalah salah satu punca yang paling biasa yang membawa kepada sakit tulang punggung. Anda lebih berisiko untuk sakit punggung jika tidak aktif sepanjang minggu kerja dan kemudiannya menghabiskan berjam-jam di gym atau padang bola pada hujung minggu.

Artikel ini di bawa khas oleh Passionate Healthcare & Wellcare